Jeugd EHBO Het Klokhuis

Alle cursisten jeugd EHBO Het Klokhuis geslaagd.

Aan de 11 deelnemers van de cursus jeugd EHBO op basisschool Het Klokhuis is door de voorzitster van de EHBO Beek en Donk de diploma’s uitgereikt.

Zij hadden zich aan het begin van het schooljaar aangemeld om vrijwillig aan deze cursus deel te nemen. De cursus werd gegeven op maandagen na schooltijd van 15.15 uur tot 16.30 uur.

Elsina Koot en Peter van den Heuvel van de EHBO vereniging Beek en Donk verzorgden zowel de theorie als de praktijklessen.

Op maandag 19 september werd met de cursus gestart en in 12 lessen zijn alle onderdelen van de jeugd EHBO behandeld en geoefend. Voor een deel moest er thuis ook geoefend worden waarbij broertjes, zusjes of een van de ouders als slachtoffer fungeerden.

Voor het benodigde certificaat moest op het examen getoond worden dat er voldoende kennis was van de theorie en dat de praktijk voldoende beheerst werd. De praktische kennis bestaat uit het benaderen van een bewusteloos slachteroffer, het aanspreken, het draaien van buik naar rugligging en eventueel de stabiele zijligging. Ook de melding aan 112 is natuurlijk erg belangrijk.

De overige praktijkonderdelen bestonden uit het verbinden van wonden (pleister, wondsnelverband of steriel gaasje met elastische zwachtel), het aanleggen van een mitella of brede das en het verbinden van een verstuikte enkel of pols met een drukverband (synthetische watten en ideaalzwachtel).

Alle onderdelen werden op het examen beoordeeld door een daartoe bevoegde persoon namens het Oranje Kruis conform de eindtermen Jeugd Eerste Hulp.

Zij werd ondersteund door leden van de EHBO vereniging Beek en Donk.

Op 19 december was de spannende dag van het examen en op vrijdag 23 december werd de uitslag bekend gemaakt, allemaal geslaagd.