Laarbeekoefening Commanderij College

Laarbeekoefening EHBO verenigingen geslaagd

Elk jaar organiseren de EHBO verenigingen van Laarbeek ( Aarle-Rixtel, Lieshout/Mariahout en Beek en Donk) een gezamenlijke oefening, genaamd de Laarbeekoefening.

Dit jaar was Beek en Donk de organiserende vereniging.

De oefening vond plaats in het Commanderij College, Muzenlaan 2.

Bijna 80 EHBO’ers/BHV’ers namen aan deze oefening deel. Zij werden in 12 groepen verdeeld.

In de diverse klaslokalen van de school werden door de lotusslachtoffers verschillende letsels uitgebeeld zoals snijwonden en een verbrijzelde vinger in het handenarbeidlokaal, chemische verbranding in het scheikunde lokaal, gebroken heup door een val van de trap, letsels door een vechtpartij, drugsgebruik, etc.

De 12 groepen gingen eerst langs alle slachtoffers voor een diagnose, zoals:  wat is de aard van het letsel, wat voor EHBO handelingen verricht je en  wat is je volgende actie.

Voor de diagnose kregen de slachtoffers telkens 5 minuten waarna doorgeschoven werd naar het volgende slachtoffer.

Bij het laatste slachtoffer aangekomen was de opdracht niet alleen de diagnose, maar ook de behandeling van het slachtoffer. Daarna werden de slachtoffers verzameld in het zogenaamde gewondennest. Dit was een ruimte in de centrale hal waar de kaders de resultaten van de hulpverlening konden beoordelen en van commentaar voorzien.

Om ongeveer 21.30 uur waren alle slachtoffers verzameld en beoordeeld, uitgezonderd het “slachtoffer” wat ter plekke gereanimeerd moest worden na een hartstilstand.

Hierna werd door het kader van Beek en Donk uitleg gegeven van de letsels van alle slachtoffers en wat de behandeling had moeten zijn, en was er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Ook de slachtoffers becommentarieerden de hulpverlening en het contact met de EHBO’ers. Zowel positieve als tekortkomingen werden belicht.

Wederom was de Laarbeekoefening 2017 een succesvolle en zeer leerzame oefening, voor de deelnemende EHBO’ers maar ook voor de BHV’ers van de school.

De Laarbeekoefening 2018 wordt georganiseerd door de EHBO vereniging Aarle-Rixtel.